Nova Godina 2018 zima sneg sneško jelke koloseum ajfelova kula sagrada familia fontana avion oblaci nebo sunce more kruzer palme plaža zalazak sunca fontana drveće trava tirkizno plavo more pesak ležaljka palme 

   


Ukupno: 153590
Danas: 843
Juče: 3248

video galerija

  sava osiguranje

     

Prijavite se na našu E-mailing Listu:

 

Letovanje Grčka Halkidiki Kasandra 2018

 

kasandra halkidiki mapa

Na zapadnoj strani Halkidikija, prvi prst u Egejskom moru Kasandra. Poluostrvo dužine 50 km a širine 10 km ima raznosvrsnu ponudu za uživanje. Pefkohori, Hanioti, Polihrono, Furka, Kalitea, Siviri, Nea Skioni, Afitos i Lutra tradicionalna grčka mesta koja se se modrenizovala i pružaju posetiocima kompletan turistički sadržaj. Prelepe plaže sa kristalno čistim morem i toplom vodom, blizina Soluna opravdeće sva vaša očekivanja. Odlučite se za neko od mesta na Kasandri i provedite leto 2018. baš tu.

 

Plaže na Kasandri

 

hanioti grčka park palme plaža pefkohori plaža ležaljke suncobrani polihrono plaža more leto
furka plaža more leto kalithea plaža ležaljke more leto siviri šetalište plaža suncobrani more leto
nea skioni leto plaža more šetalište afitos more leto plaža lutra plaža more leto

 

Na samo jedan sat vožnje od Soluna naići ćete na pravi raj, zlatne pesčane plaže, slikovite zalive, tradicionalna sela, mala ostrva i skrivene uvale, brdašca prekrivena borovinom, mediteransku klimu i veličanstvenu prirodnu lepotu... naići ćete na poluostrvo Halkidiki. Prvobitno je bio dom džinovima, neprijateljima bogova sa Olimpa, dok pećina u Petraloni svedoči o životu na ovom području još iz perioda pre 700.000 godina. Ime je dobio po gradu Halkidi, glavnom gradu države Eritrejaca koji su se ovde naselili u 7. veku pre nove ere. Čine ga tri kraka (Kasandra, Sitonija i Atos ) koja poput koplja duboko zalaze u vode Egejskog mora, nastala kada je Posejdon bacio svoj trozubac i poluostrvo podelio na tri dela.

Kasandra koja ime nosi po makedonskom kralju Kasandrosu, je najzapadnije i najposećenije poluostrvo Halkidikija. Grci je nazivaju *prvom nogom*, a kod nas se ustalio naziv *prvi prst* Halkidikija. Karakterišu je bogata, mirišljava vegetacija, borove šume, prekrasne plaže i mala gostoljubiva mesta. Pored izuzetno čistog mora i tople klime, plaže su veoma bezbedne i uređene, pa većina njih svake godine dobija prestižno priznanje *Plava zastavica*.

Unutrašnjost poluostrva slabo je naseljena. Lokalno stanovništvo živi uglavnom u priobalnom delu i, osim turizmom, bavi se poljoprivredom i ribolovom. Ovde je razvijena i proizvodnja meda, vina i maslinovog ulja, pa ove proizvode obavezno kupite kod lokalnog stanovništva i ponesite da u njima uživate i po povratku sa odmora.

Ipak, turizam je najrasprostranjenija delatnost. Nekada mala ribarska sela, danas su poznata turistička mesta sa puno lepih i novih vila i hotela, taverni i restorana, kao i kafića i diskoteka za ljubitelje noćnog života. Na istočnoj obali poluostrva nalaze se najveća i najpopularnija mesta, pre svega Hanioti i Pefkohori, dok su na zapadnoj obali najveći Sani i Furka. Mesta koja imaju prefiks Nea (Novo), osnovale su izbeglice koje su se sa raznih strana ovde doselile u prvoj polovini dvadesetog veka.

Glavni grad poluostrva je Kassandria, koja se nalazi u središtu poluostrva, okružen šumama. To je jedno od najstarijih mesta na Halkidikiju koje datira još iz 16. veka. Ima oko 3000 stanovnika i administrativni je i komercijalni centar oblasti. U mestu postoji velika pijaca, prodavnice, pošta, banke i ostale službe i sadržaji neophodni za funkcionisanje grada ove veličine. Tu su takođe i crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Narodni muzej i napuštena vetrenjača, koju vredi posetiti.

Poluostrvo je najbolje obići autom, koji možete i da iznajmite u svakom mestu. Saobraćajnica koja ide kružno, povezuje istočnu i zapadnu obalu, jug i sever. Obavezno posetite pećinu i arheološki muzej Petralona koji čuvaju 700 000 godina staru lobanju najstarijeg predka savremenog evropskog čoveka kao i brojne fosilne ostatke životinja i alate iz doba paleolita. U Kalitei se nalaze arheološka nalazišta-Zevsov hram iz 4. veka pre n.e. i mala kapela Sv. Pantelejmona. U Nea Fokei je manastir i vizantijska osmatračnica s početka 15. veka. Na plaži Sani nalazi se par veoma dobro očuvanih vetrenjača. Afitos je mesto koje će da vas očara svojim starim kamenim kućicama iz 19. veka, tavernama, kafeima, barovima.

Lokalne turističke agencije za sve koji žele da upotpune svoje letovanje još nekim sadržajima, organizuju izlete do Soluna i akva parka u Solunu, manastira Meteori, krstarenja oko Svete Gore sa posetama značajnim kulturno-istorijskim mestima, krstarenje zalivom Toroneos sa celodnevnim kupanjem i obilaskom plaža, kao i Grčko veče na kome možete videti deo Grčke kulturno-umetničke tradicije i uživati u čuvenim gastromonskim specijalitetima i grčkoj gostoljubivosti.